Traumebevidst tilgang (TBT)

For at en arbejdsplads arbejder traumebevidst, anbefales der at alle ledere og medarbejdere:

  • Være bevidste om traumers betydning for et menneskes følelser, handlinger og udfordringer.
  • Kunne genkende typiske tegn på traumatisering.
  • Kunne respondere hensigtsmæssigt i mødet med en borger eller en kollega, som har traumer.
  • Vide, hvad der potentielt kan udløse traumereaktioner, og kunne søge at forebygge traumereaktioner.
    (Social- og Boligstyrelsens anbefalinger til at arbejde traumebevidst i den sociale indsats med voksne, August 2023)

Traume kan defineres som en eller flere hændelser, der opleves som skadelige eller livstruende. Et traume kan beskrives som en enkeltstående hændelse, en række af hændelser eller omstændigheder, som individet oplever som fysisk eller psykisk  skadelige eller livstruende. Det er hændelser, der har vedvarende, negativ indvirkning på det enkelte menneskes funktionsevne og mentale, fysiske, sociale og emotionelle velvære. (SAMHSA’s Concept of Trauma and Guidance for a Trauma-Informed Approach, Substance Abuse and Mental Health Services Administration (SAMHSA), 2014)

Traume er uventet og uden for vores kontrol. Et traume kommer pludseligt og er uden for vores kontrol. Traumer er allestedsnærværende, og påvirkningen af traumer berører mange af livets dimensioner. Påvirkningen af traumer er ofte dyb og livsformende.

Traumer påvirker måden, folk nærmer sig potentielt hjælpsomme relationer på. Traumer er ofte opstået i selve servicekonteksten, og traumer påvirker både personalet og brugerne i humanitære organisationer og
hjælpeorganisationer.  (Creating Cultures of Trauma-Informed Care (CCTIC): A Self-Assessment and Planning Protocol, Harris & Fallot, 2009)

 

Traumebevidsttilgang (TBT)

TBT tager højde for traumers påvirkning på menneskers følelser, adfærd og trivsel og sigter mod at ændre, hvordan vi arbejder med traumer og forebygger retraumatisering.  Tilgangen tager udgangspunkt i, at vi ikke kan se udefra, hvem, der har traumer eller ikke. Den enkelte kan have en traumehistorie, og derfor anerkendes den rolle, traumer kan spille i det enkelte liv. Videnskabelige forskning og undersøgelser har vist, at det første traume ofte finder sted inden 15- års alderen. Det anslås, at op til 70% af voksne i verden vil være udsat for mindst én traumatisk begivenhed i løbet af deres liv, og en betydelig del af disse personer kan udvikle posttraumatisk stresslidelse (PTSD) eller andre traumarelaterede psykiske problemer som følge heraf.

Derfor har alle mennesker gavn at af blive mødt traumebevidst. TBT er holistisk og har seks grundprincipper: tryghed, pålidelighed og gennemsigtighed, peerstøtte, samarbejde og gensidighed, empowerment, stemme og valg samt kulturelle, historiske og kønnede forhold.

I TBT er det essentielt, at der skabes fysisk, psykologisk og følelsesmæssig tryghed for borgere såvel som personale, og at der etableres rammer for indsatsen, som styrker brugernes oplevelse af tryghed, kontrol, valg og selvbestemmelser.

TBTs mål er at etablere rammer, som i videst muligt omfang sikrer, at institutionelle processer og individuelle praksisser ikke retraumatiserer hverken brugere eller medarbejdere og ledere.

TBT handler ikke om fokus på diagnoser. Det er heller ikke en behandlingsform eller en ny metode og derfor kræves der ikke, at man som bruger eller pårørende eller medarbejder har konkret viden om, at bruger har et traume. Det handler heller ikke, at man behøver at tale med borgeren eller patienten eller elev om mulige traumer.

Ved at integrere denne forståelse i arbejdet med udsatte mennesker kan vi skabe et mere støttende og trygt miljø.”

Kilde: Substance Abuse and Mental Health Services Administration, SAMHSA, USA, 2014.

Links

SAMHSA’s Concept of Trauma and Guidance for a Trauma-Informed Approach

National TBT Center

UK: Trauma-informed approaches to supporting people experiencing multiple disadvantage

Scotland: National Trauma Transformation Programme

Trauma Responsive Greater Manchester

Social- og Boligstyrelsens anbefalinger

VIVE: Vidensafdækning af traumebevidste tilgang i det sociale arbejde med børn og unge

VIVE: Viden om traumebevidste tilgange i indsatser til socialt udsatte voksne

Implementing Trauma-Informed Care-Settings, Definitions, Interventions, Measures, and Implementation across Settings: A Scoping Review, Lene L. Berring et.al. 2024