Traumebevidst tilgang (TBT)
For at en arbejdsplads arbejder traumebevidst, anbefales der at alle ledere og medarbejdere:
- Være bevidste om traumers betydning for et menneskes følelser, handlinger og udfordringer.
- Kunne genkende typiske tegn på traumatisering.
- Kunne respondere hensigtsmæssigt i mødet med en borger eller en kollega, som har traumer.
- Vide, hvad der potentielt kan udløse traumereaktioner, og kunne søge at forebygge traumereaktioner.
(Social- og Boligstyrelsens anbefalinger til at arbejde traumebevidst i den sociale indsats med voksne, August 2023)
Traume kan defineres som en eller flere hændelser, der opleves som skadelige eller livstruende. Et traume kan beskrives som en enkeltstående hændelse, en række af hændelser eller omstændigheder, som individet oplever som fysisk eller psykisk skadelige eller livstruende. Det er hændelser, der har vedvarende, negativ indvirkning på det enkelte menneskes funktionsevne og mentale, fysiske, sociale og emotionelle velvære. (SAMHSA’s Concept of Trauma and Guidance for a Trauma-Informed Approach, Substance Abuse and Mental Health Services Administration (SAMHSA), 2014)
Traume er uventet og uden for vores kontrol. Et traume kommer pludseligt og er uden for vores kontrol. Traumer er allestedsnærværende, og påvirkningen af traumer berører mange af livets dimensioner. Påvirkningen af traumer er ofte dyb og livsformende.
Traumer påvirker måden, folk nærmer sig potentielt hjælpsomme relationer på. Traumer er ofte opstået i selve servicekonteksten, og traumer påvirker både personalet og brugerne i humanitære organisationer og
hjælpeorganisationer. (Creating Cultures of Trauma-Informed Care (CCTIC): A Self-Assessment and Planning Protocol, Harris & Fallot, 2009)